Lijstenmaker

De Lijstenmaker

Hij houdt zich nauwgezet aan historisch verantwoorde stijlen, zoals Louis Seize en Rococo, waarvan hij de ornamenten in spiegelbeeld in hout gebeiteld heeft.

Met deze handvormen modelleert hij versierselen, die hij monteert op houten lijsten, al of niet geprofileerd.

Dan volgt een lange reeks bewerkingen, zoals het bijwerken en het schuren, het opbrengen van rode kleiaarde en bladmetaal, het doorschuren en het vernissen.

De Staaflijstenmaker

Een schilderij, of het een Rembrandt is, of een Picasso, dan wel het pronkstuk van Oom Piet, die zo verdienstelijk met echte olieverf op schilderslinnen schildert, komt pas volledig tot zijn recht, wanneer het goed is ingelijst. Hetzelfde geldt voor andere wandversieringen, zoals een ets of een gravure, dan wel een goede reproductie.

De lijstenmaker kiest met zorg zijn hout, dat soms eenvoudig is en soms bijzonder kostbaar. Hij zaagt en schaaft, hij lijmt en profileert. Hij werkt met chinaklei en hazenlijm, met dodekop, met bladgoud en met verven.

Maar waar het in de eerste plaats om gaat, dat is de juiste keus van combinaties van alle materialen, waardoor de lijst wordt aangepast aan het palet van de artist en aan het kleurengamma van het kunstwerk.