Meubelmaker

Hij is gespecialiseerd in Biedermeier, een stijl met rondingen en overgangen van sabelpoten, kappen en voluuts, die machinaal niet te bereiken zijn, waardoor het modelleren uit de hand noodzakelijk is, met schaaf en blokschaaf, rasp en beitel en met botnul, het allerfijnste schuurpapier.

In het Utrechtse Langbroek verzorgen Michel Sadon en Erik Verkuil, beiden meubelmaker, sinds 1991 cursussen ambachtelijk meubelmaken. De cursussen worden gegeven in de werkplaats van meubelmakerij De Schrijn en zijn geschikt voor iedereen vanaf 15 jaar!

Bekijk het filmpje hieronder of bezoek de website: http://www.cursusmeubelmaken.nl

Er is een basiscursus, een vervolgcursus en een cursus voor gevorderden. Bij deze laatste gaat u zelfstandig aan de slag met het vervaardigen van een eigen werkstuk. Uiteraard staat een cursusbegeleider u daarbij met raad en daad terzijde!

Leer zelf uw meubels maken in het praktisch leerjaar meubelmaken

Het praktisch leerjaar meubelmaken biedt u de mogelijkheid u zodanig te bekwamen in het meubelmaken dat u na dit jaar zelfstandig meubels kunt maken van massief hout. Gedurende veertig weken, één dag in de week, bieden wij u een totaalprogramma.
In het praktisch leerjaar leert u onder professionele begeleiding de basistechnieken van het meubelmaken en leert u omgaan met elektrisch handgereedschap en houtbewerkingsmachines. De opleiding is gericht op het praktisch aanleren en toepassen van diverse technieken en vaardigheden van het meubelmaken.

Door het maken van een aantal werkstukken waaronder de zigzagstoel van Gerrit Rietveld, leert u diverse houtsoorten kennen. Leert u eenvoudige tekeningen lezen, een besteklijst en een werkvolgorde maken. Leert u het materiaal machinaal voorbewerken, verschillende verbindingen vergaren, uw werkstukken verlijmen, opwerken en afwerken. Als afsluiting van het leerjaar maakt u zelfstandig een door uzelf ontworpen werkstuk, uitgevoerd in massief hout.