Mandenmaker

Het oude ambacht van mandenmaker is een traditioneel vak dat al eeuwenlang bestaat. Het ambacht omvat het handmatig vervaardigen van manden of korven van verschillende materialen, zoals wilgentenen, stro of riet.

Om een mand te maken, begint de mandenmaker met het selecteren en sorteren van het materiaal. Daarna worden de stengels geweekt om ze buigzamer te maken. Vervolgens worden ze met de hand gevlochten in de gewenste vorm en grootte. Dit proces vereist veel geduld en deskundigheid, omdat de mandenmaker precies moet weten hoe hij de stengels moet buigen om de juiste vorm te krijgen.

Een mandenmaker kon vroeger goed van zijn ambacht leven, omdat er altijd vraag was naar manden en korven voor het vervoeren en opslaan van goederen en producten. Door de opkomst van moderne materialen en productiemethoden zijn manden echter minder vaak nodig geworden. Toch zijn er nog steeds ambachtslieden die dit mooie vak beoefenen en er zijn ook nog altijd mensen die kiezen voor een handgemaakte mand boven een massaproduct.